~"I always wonder why birds choose to stay in the same place when they can fly anywhere on the earth, then I ask myself the same question"-Harun Yahya

Tuesday

Ceritera in Seoul Korea! #part3 ( Ewha University )

Assalamualaikum...awak-awak. Anyeong!

Bahasa korea pon tak pandai sangat.. *nak faham apa yang dorang cakap!! Takpe-takpe ada lagi 3 bulan. Hwaiting! Actually tiap minggu kami keluar, kelas isnin till khamis je. So, tiap kali balik kelas hari khamis tu mulalah start planning nak pergi mana esoknya. Siap list dalam note book tempat2 yang nak pergi. Alang-alang dah sampai Korea ni, kalau boleh nak pusing satu Korea ni. haha! 
So, everyday after class kteorang (kami) jalan-jalan pusing Univ je or pergi Children Park. Children park ada playground *ofcos lah kan haha. Mini Zoo, time pergi ritu dapat tengok tiger je, and types of birds yang takde kat Malaysia. Sebab haiwan lain dorang sorok kowt sebab time winter. haha *sorok pon boleh taw. Nak tengok panda! Then ada theme park!,botanical garden,outdoor music venue. Theme park tu if nak main,satu permainan dalam 5000 won ( RM 17.72 ). Eh, lari topic dah ni.

***
Jumaat lepas actually kami keluar pergi Ewha university and N Seoul Tower. So keluar pukul 10 pagi, kalau keluar pukul 8 or 9 habisla freezing kaki tangan haha. Lagipon orang-orang sini pagi-pagi memang dorang tak keluar. So kalau keluar pepagi naik subway, memang best, orang takde sangat. Takyah masuk dalam tin sadin. aihhhh dahla nak naik turun tangga tu dah sekian penat. Datang sini lebih prefer pakai sport shoes, kalau tak, habislah korang menanggung kesakitan tu. huhu sis tak sanggup. Lagi satu, if nak bawa family jalan-jalan sini, ermmm sewa kereta kowt lagi elok. Takkan nak bawa mak ayah naik turun tangga?? Nanti korang travel jelah kat tangga tu, conpom parents korang penat tahap dewa pastu taknak jalan dah. Tu cadangan sis lah. Tapi kat sini ahjumma ahjussi, ishh kuat betullah. Sis tercabar je tengok dorang macam relaks je berjalan. haha! 
and and! lagi satu, korang wajib install Korea Subway if nak jalan-jalan sini. Tapi kalau ikut trip, takyahlah kan. Dorang yang bawa pergi tempat2 tu. Tapi ni incase korang nak travel sendiri, berdikari gittcheww~ better lah apps tu. Tapi first time guna sesat juga hahaha! *silakan gelak berjemaah. Yang bestnya apps ni, dia 
inform berapa minit perjalanan, transportation berapa. So, bolehlah bajet kan?? kan? pastu die inform warna line yang kita kena ikut.. senang kan? Korang keluar je pintu subway tu, teros je ikut warna line destination korang tu. 

***
So, we olls from children grand park line 7 to konkuk Univ. Then kat sini we transfer, head to Seongsu, teros ke Ewha dalam 13 station. Haaa time ni korang borak2 lah sementara nak tunggu 13 station tu. Macam jaoh jekan 13 station Lol. Tapi subway sini lajuuu..Konkuk ke Ewha tadi dalam 27 minit je.


From Konkuk Univ ( 212 ) 
Best timing untuk uguys belek kuku. Lol
Dorang rajin, biarkan. >< haha!
Nampak line colour. We olls line green.

See? Colour line kita^^
Dah Sampai Ewha! Kaja!

Keluar je dari perut bawah tanah ni, haaa mana Ewha guyss?? haha! Time nilah kita guna kuasa bertanya. Eceh, nasib baik ada sister duduk tepi tangga,(like tour guide kowt) dorang memang dah sediakan map. Bestkan? bagai pucuk dicita ulam mendatang haa gitcheww. Eh, betulkan peribahasa tu? ><


Girls...Biasalah.



Gyeranpang!! Fevret i kat sini.

Roti,telur rebus dalam dia. Sedap guyss..you oulss mesti! mesti try. Harga 1000 won( RM3.45 ). Alaa lapar tetiba tengok gambar ni.


Garden.












Dah? Dah penat dah tu. Nak juling dok pilih gambar. Tempat ni memang cantik! Seriously...nak datang lagi spring ni. Nak tengok bunga-bunga pulak.



Dah penat jalan, cari tempat makan. Makan gyerangpang je dari pagi. Pukul 3 baru cari kedai ^^ ingat senang nak jumpa kedai tu?? *gambar atas. Pusing lah korang satu kawasan tu ok. Masuk setiap lorong yang ada, panjat segala bukit yang ada. haha! Mula-mula bersemangat ingat senang je nak jumpa then lepastu, see what happen. *gambar bawah 

Dah buntu cari jalan. haha! perut pon lapar time ni


Mukshidonna Tteokbokki


Alhamdulillah... Mukshidonna & ayam goreng spicy. Dah datang korea kalau tak makan makanan diorang, rugi guyss rugi.


Ok.. sampai sini. Thanks alot cinggu!
*duduk sini asyik lapar je >< kbye! hwaaa...



Sunday

Ceritera in Seoul Korea! #Part2 First Day!

Hye!! Assalamualikum...
so kita sambung part 2,actualy banyak je nak cerita, kalau macamtu jenoh nak menaip hari2. haha!! Bila ada mood baru boleh tangan ni nak berjalan menaip ape yang ada dalam kepala ni. Haaa gitcheww!

First day, kami tak pergi memana lagi. Amboi baru firstday dah terer kemana-mana tu, bahaya* kenapa pulak? *duit gaiss duit* haha!!

Pusing2 kawasan university je.

Cari makanan halal yang dekat2, sebab kalau lapar sangat lepas balik kelas boleh pergi makan. nak masak? *sis tak larat gaiss.


Bab Burger! berjaya ditemui setelah berjam mencari

Nilah die bab burger. Tuna mayo, slice egg.

Pusing kawasan university pon dah seronok gaiss. haa cemane tu? haha! Dengan mood winter nye, sejuk gigil-gigil pon sis-sis kita ni bersemangat berjalan. haha! part main asap keluar kat mulut. biasalah jakun. ermm~

Muka tahan sejuk ni. haha!

Dah nama pon baru first day kan, mestilah nak cari barang-barang yang takde lagi kan. Apa lagi kita cari daiso! Kat malaysia RM5 kan? *asal sis rasa mahal kat sini* huwaaa! haha takpe sis sabar-sabar.


"Awak! kita jumpa KFC".

Apa yang korang rasa, boleh tengok je tapi tak boleh makan? *nangis sepanjang jalan* dah kalau sepanjang jalan kiri kanan makanan. tapiii mampu tengok je.*Sabar sis*

Korangg! jumpa lagi.. "buat tak nampak, buat tak nampak." LOL!
eleh mcd jepon..

"Eh, tepi sikit hakak beg merah" haha!
Alhamdulillah.. jumpa juga jalan balik. haha!

Dah balik dah gais... puas dah beborak dengan ahjumma kan. walaupun kita pakai translate sendiri. haha!
*sape tak faham siap!

Ok, kita sambung nanti. Perut bergaduh mintak makanan. Bye!

#5studentsinseoul Nisha,Iman,Teha,Raha,Laila.










Saturday

Ceritera in Seoul Korea! #Part1

Assalamualaikum..hye korang! Lama betul rasa tak update. Alang-alang baru masuk sem baru ni, takda benda nak buat, *amboiii study2! Seminggu dah in Seoul ( Sejong University ). Exchange student for 4 month. Sebelum pergi tu risau jugak macam-macam. Terutamanya duit lah kan, kat sini mahal... hwaaaa *nangis tepi tingkap. Second, makanan. Ommoo!! susah nye bila dah sampai sini nak cari makanan halal. Bila dah ada, tekak macam nak tak nak je bagi masuk. haha! 

Tengok matahari terbit. *rasa nak berenang atas awan :D

Ahjussi geleng kepala beg banyak sangat. haha! nasib baik tak bawak satu rumah tau ahjussi

Sebelum turun flight tengok weather -3. Takpelah tak sejuk sangat *monolog diri.Sekali turun-turun, Ya Allah menggigil kaki. haha! Masing-masing keluar bising. Kami semua 22 students dalam flight tu. Tapi bila dah turun tu, memasing ikut haluan masing-masing.
Beli tiket bas, then naik.. First sampai, ingat kita kena heret beg sendiri haha! banyak kowtt.Nasib baik tak nangis kat situ taw. Roda patah sebelah tau takkk! sedih~ *takda picture nak tunjuk.
Lama juga nak sampai sejong ( children grand park )from incheon.
Duduk dalam bas, niat nak cuci mata explore korea...butttt boleh tertidur dalam tu.. alaaa! 

My University! *sekejap je k 

Sampai je sejong, bas berhenti seberang jalan. Masing-masing muka dah gelabah habis. haha! beg sorang sekali 3,4 beg. tu belom campur kotak bagai. Nasib baik tiba-tiba....haaa jeng jeng haha! oppa tolong angkat beg. yeayy! *eh over nye. mianne. student sane tolong sambut kami semua .Tapiii dia tarik yang roda patah satu tu, haha yang paham dia cakap perkataan Daebak je. Mesti dia pikir dasyat betol budak ni tarik beg takde roda.. whatt! malu k malu. Dalam tu penuh makanan, satu beg makanan saja.Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar, dari dalam flight duk fikir macam mana dah sampai nanti nak mengheret beg bebanyak tu, Finally semuanya okey.. rasa seronok, excited tu membiak dengan pantas. LOL!

Ok lah,stop sampai sini dulu story kita..banyak lagi ni nak bebel. tapi sabar-sabar. Mengantuk dah ni. Anyongg guys!

by : @chiksyara.blogspot.com *tak reti menulis, tapi kita hentam jelah kan. For suka-suka. bye!

******continue